Wat is kurk?

Wat is kurk?

Het verschijnsel kurk maakt een wijn ondrinkbaar, maar het is niet altijd de kurk zelf die daaraan schuldig is, al heeft men dat wel lange tijd gedacht.
Ook kan de mate waarin een wijn is aangetast variëren.
Echte kurksmaak is echter onmiskenbaar: de wijn ruikt muf en chemisch, naar nat karton, en in de mond geeft hij een onaangenaam bittere nasmaak.

Kurksmaak is het gevolg van een chemische verbinding tussen een schimmel (tca) die voorkomt in de kurkbast of op de plek waar de wijn wordt gemaakt,
en de wijn in de fles.
Een wijn kan zodoende al in een vroeg stadium kurk oplopen; met ouderdom heeft het niets te maken.
Ook een wijn met schroefdop kan een onmiskenbaar kurksmaakje hebben.

Enige voorzichtigheid is wel geboden, wanneer er een verdenking van kurk bestaat.
Wijnen met veel tannines, met reductie (gebrek aan zuurstof) of met een uitgesproken mineraal karakter kunnen een indruk van kurk geven zonder dat daar werkelijk aanleiding toe is.
Goed beluchten, in het glas of in een karaf, zorgt voor meer duidelijkheid.
Door het contact met lucht verdwijnen bepaalde storende geurtjes, maar kurk niet. In tegendeel zelfs.

Wijndrinkers zijn soms zelf de veroorzakers van problemen in hun wijn.
Wie een aangebroken fles afsluit met de originele kurk en die kurk met de bovenkant naar beneden in de hals stopt, loopt een risico.
Op de bovenkant van de kurk zie je immers nogal eens schimmels of andere viezigheid.
Vermijd dat die in contact komen met de wijn.