Karafferen of decanteren?

Karafferen of decanteren?

Karafferen wordt toegepast om lucht (zuurstof) bij de wijn te laten.
Decanteren wordt toegepast om de wijn van het bezinksel te scheiden.
Het overschenken van wijn in een karaf vereist wel aandacht.
Vanzelfsprekend moet een karaf brandschoon zijn en mag hij geen geurtjes afgeven.
Proef de wijn eerst uit de fles om te controleren of hij geen fouten heeft,
spoel dan de karaf om (dit is het zogeheten vineren) en schenk er vervolgens de rest van de fles in uit.

Is het de bedoeling om een wijn van zijn bezinksel te scheiden,(vooral bij wat oudere wijnen) te decanteren,
dan is het handig om de capsule in zijn geheel van de flessenhals te verwijderen.
Houd je de hals daarna bij het uitschenken boven een lichtbron, dan zie je precies wanneer het bezinksel begint mee te komen en het tijd is om te stoppen.
Bij wijnen zonder bezinksel, die alleen maar lucht nodig hebben, hoeft de capsule er niet per se af.
Wat wel altijd moet gebeuren is het schoonmaken van de flessenrand voordat de wijn in de karaf wordt geschonken.