Kurk in je wijn: het natte karton-drama

Kurk in je wijn: het natte karton-drama

Kurk in je wijn: het natte karton-drama

Door Huub Stiphout  |  zondag 02 maart 2025  |  Categorie: Wijn

Niets zo teleurstellend als een mooie fles wijn opentrekken, je verheugen op een verrukkelijk glas… en dan ruikt het ineens alsof je net een doos uit een vochtige kelder hebt opengetrokken. Ja hoor, kurk. Dit los je niet zomaar even op, geen kwestie van “even laten luchten” – nee, je wijn is gewoon hopeloos verpest.

Het grappige (of eigenlijk: tragische) is dat het niet altijd de kurk zelf is die de boosdoener is. Lang dachten we dat het de schuld was van dat stukje boomschors dat onze wijn zo netjes afsluit, maar nee. Het kwaad zit ‘m in een schimmel (TCA, voor de kenners ) die zich ergens in de kurkbast of wijnkelder verschuilt en toeslaat als een sluipmoordenaar. Zelfs een wijn met schroefdop kan kurk hebben – wat de eerste paar keer zo onlogisch klinkt dat je spontaan je hele wijnkennis in twijfel trekt.

Het lastige is dat kurk niet altijd even heftig is. Soms is het overduidelijk: een geur van nat karton en een bittere nasmaak die je doet twijfelen aan al je levenskeuzes. Maar soms is het subtieler, en dan ontstaat het twijfelspel. Heeft deze wijn nu kurk, of is hij gewoon extreem gesloten? Heeft hij last van een mineraal of boers karakter (oftewel: smaakt hij naar natte steen, naar poep maar dan op een chique manier)? Of is er sprake van reductie (ook bekend als de geur van gekookte kool)?

Wil je het zeker weten, geef de wijn dan wat lucht. Storende aroma’s kunnen verdwijnen, maar kurk? Die blijft hardnekkig aanwezig, alsof hij wil zeggen: ik ben hier om je avond te verpesten en je doet er niets aan.

Ga met een kurk-wijn vooral niet koken, maak er geen sausje van, of gebruik een foute wijn niet om je mosselen in te koken want je verpest het eten er ook nog mee en dat is twee keer huilen.

Kortom, kurk is de vijand. Gelukkig kun je een foute fles vaak ruilen bij de winkel of sommelier (bij ons altijd)– mits je niet al de helft hebt opgedronken in de hoop dat het misschien toch meevalt. Want geloof me: het valt nooit mee nee het valt altijd tegen dus is het altijd fout. 

"Kurk' in het Frans “goût de bouchon” klinkt wel lekker maar smaakt verschrikkelijk.

Salute Huub  

Even geduld a.u.b.