Wijn spijs?
Wijn spijs?
Meestal denkt u eerst aan de spijzen en dan pas aan een passende drank.
Maar draai het eens om, kies eerst de wijn en stel dan het gerecht samen op basis van de gekozen wijn.
U zult zien dat het een veel interessantere ontdekking is dan u dacht.
De kleur van de wijn wordt vaak aan het gerecht gekoppeld.
Dit is geen toeval, door de eeuwen heen hebben onze smaakpapillen beslist dat witte wijnen bijvoorbeeld beter bij vis dan bij wild passen.
Dit komt omdat de sterke smaak van het wild de witte wijn vermoordt en de vis deze wijn zal complementeren.
Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar dat neemt niet weg dat over het algemeen lichtere wijnen (wit) bij lichtere gerechten passen en zwaardere wijnen (rood) bij zware gerechten passen.
Wijn en gerecht moeten dezelfde kracht hebben, ze moeten in balans zijn.
Een kruidige wijn met kruidige schotels bijvoorbeeld.

Als voorbeeld:
- 1. Droge, neutrale, witte wijnen, passen bij lichte gerechten zoals vis.
- 2. Droge, zeer fruitige, witte wijnen en wijnen met restsuiker, passen perfect bij gerechten die rijk zijn van smaak. Bijvoorbeeld bij Indisch eten.
- 3. Halfdroge en halfzoete witte wijnen vormen een mooi geheel met gerookte vis of schaaldieren.
-
4. Zoete witte wijnen kunnen vaak zeer rijken en vettige gerechten vergezellen. Denk maar eens aan foie gras.
- 5. Frizzante wijnen passen bij een koude lunch of als dorstlesser. Sprankelende wijnen passen goed bij gerechten met romige botersausen en rauwe vis.
- 6. Rosé wijnen zijn de picknickwijnen bij uitstek. Maar ook bij salades, vis, kunnen ze het goed doen.
- 7. Lichte rode wijnen passen bij lichte gerechten. U kan ze met vis proberen maar ook bij tam gevogelte (kip.kalkoen enz)
- 8. Voor volle en zware rode wijnen moeten uiteraard dezelfde gerechten gevonden worden. Denk maar aan wild vlees of lam.