Porseleinberg Syrah 2020

Porseleinberg Syrah 2020

Swartland jaargang 2020

81.00

Omschrijving

De icoonwijn van Zuid-Afrika.

De Porseleinberg ligt in Swartland ten zuidoosten van Riebeek-Kasteel. De bodem bestaat uit blauwe schist en door de afwezigheid van een toplaag staan de wijnstokken direct op het moedergesteente. Het is een extreem terroir ver van de bewoonde wereld, wat past bij de wijnmaker en zijn verhaal. Lees hier verder of bekijk hier de video die Callie voor ons opnam in de wijngaard.

Callie Louw is een klassieke vigneron: hij leeft op zijn land tussen de druiven, waar hij wijn van maakt. Speciaal is dat hij slechts één wijn  maakt, afgeleid zal hij niet raken. Zijn terroir-filosofie zit dicht bij die van de ‘non-inteventionlists’: Zijn wijnen zijn een expressie van tijd en plaats, de vinificatie is ieder jaar (bijna) hetzelfde, zodat het karakter van de jaargang maximaal tot uiting komt.

Hele trossen van de oudste stokken worden geplukt op optimale rijpheid, vervolgens met de voeten getreden en vergist middels ‘submerged cap fermentation’ (waarbij de schillen constant ondergedompeld worden). Callie maakt minimaal gebruik van pump-overs maar laat de wijn juist zoveel als mogelijk met rust in 2.500 liter foudre en enkele Nomblot eieren.

Zijn wijn wordt qua structuur en karakter vaak vergeleken met de mooiste tegenhangers uit de Noord-Rhône. Door de toegenomen kennis over zijn terroir lukt het Callie om de kracht en structuur van eerder achter zich te laten en de balans te vinden in elegantie en verfijning.

Tim Atkin 98 punten. ‘Acidity and freshness characterise the nose. Round and quite rich in the middle. Racy. Biting and grippy on the finish.

 

In verband met de verkoop van alcohol is onze webshop alleen geschikt voor bezoekers van boven de 18.